Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Fotoklubben Pan FK PAN Göteborg
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Fotoklubben Pan FK PAN Göteborg.
FK PAN Göteborg
Följ oss för uppdateringar
(Bilden beskuren) Möt en av Sveriges mest etablerade foto- och videokonstnärer – Maria Friberg. I sitt konstnärliga arbete undersöker hon bland annat frågeställningar som identitet, genus och makt. Utställningen invigs lördag 1 februari. Välkommen till konsthallen på Bohusläns museum!
Maria Friberg är en av Sveriges mest etablerade foto- och videokonstnärer. Hon har sedan mitten av 1990-talet framförallt arbetat med att undersöka frågeställningar kring manlig identitet, genus och makt. I sina arbeten, som i regel planeras i detalj, skapar hon iscensättningar där de deltagande agerar. Ofta figurerar kostymklädda män i tillspetsade situationer som osäkrar mansrollen. I denna utställning presenteras såväl äldre som nyare verk som tillsammans ger en rik bild av Maria Fribergs konstnärskap.
För den större publiken blev hon känd med verket Almost there (2000), där kostymklädda unga män flyter nästan viktlösa i vatten. Kostymen, som kan ses som symbol för västerländsk manlig dominans och karriär, står i kontrast till vattnet som snarare skapar en känsla av sårbarhet och utsatthet hos dem.
Ett liknande grepp återkommer i The Painting Series (2011) som nu visas i utställningen. Här arbetar Maria Friberg med fotografiet som en form av målningar med tydliga referenser till två av konsthistoriens manliga giganter,Yves Kleins blåa monochromer och Jackson Pollocks ”action-paiting”. Till skillnad från Almost there är inte alla figurer i The Painting Series män. I vissa bilder är det konstnären själv vi ser. Verket kan betraktas som en dokumentation av ett performance, där individer deltar i en målerisk process som leder fram till ett fotografi.
I hennes senaste verk, serien Duration (2011) undersöks istället hur teknologin förändrar vårt sätt att kommunicera och interagera med varandra som sociala varelser i en tid då verkligheten på skärmen har tagit över närvaron och kontakten i det fysiska rummet. Många av bilderna är fotograferade i en vacker och ljus slottsmiljö från 1700-talet, som står i skarp kontrast till den digitala tekniken. Hennes bildspråk har ett scenografiskt anslag och där finns även referenser till den massmediala bilden.
Maria Friberg tillhör en generation konstnärer som arbetar med fotografi, som Annika von Hausswolff, Maria Miesenberger, Annica Karlsson Rixon och Lotta Antonsson. Från dem löper inspirationen bakåt i tiden till en dynamisk grupp amerikanska kvinnliga fotografer under 1970- och 80-talen. Bland dessa kan nämnas Carrie Mae Weems, Sherrie Levine och Cindy Sherman.
Maria Friberg, född 1966 i Malmö, är bildkonstnär, baserad i Stockholm. Hon har studerat vid Kungliga Konsthögskolan och finns idag representerad på bland annat Moderna Museet i Stockholm, KIASMA i Helsingfors, National Women in the Arts i Washington DC och The Museum of Fine Arts i Boston.
Vernissage
Varmt välkommen till vernissage lördag den 1 februari kl 14. Agneta von Zeipel, konsthallens curator hälsar välkommen. Sedan följer ett samtal mellan konstnär Maria Friberg, Agneta von Zeipel och Birgitta Åhlund, konstpedagog.
Medlemsmöte | 20 maj, 18:30 |
Medlemsmöte | 9 sep, 18:30 |
Medlemsmöte | 14 okt, 18:30 |
Medlemsmöte | 11 nov, 18:30 |
Medlemsmöte | 9 dec, 18:30 |
Kommentera
Du måste logga in för att kommentera